AKÜ Uzaktan İzleme Sistemleri nedir?

ŞUBAT 13, 2022

Tesislerinizde oluşabilecek ani enerji kesintileri, durma gibi problemler operasyondaki proseslerin durmasına neden olmaktadır. Akü izleme sistemi; Tesisinizdeki kritik seviyelerde enerji ihtiyacı olan enerji hatlarında kullanılan akülerin değerlerini anlık olarak izleyen, her bir aküde meydana gelebilecek problemleri önceden belirleyen, akü arızalarını tespit eden ve akü durumlarını ara yüz yazılımı ile kullanıcıya bildiren donanım ve yazılım bütünüdür.  Tesisinizde ani olarak meydana gelebilecek enerji kesintileri sonucunda maddi kayıplar ve karşılanamayacak yatırımların zarar görme riski meydana gelmektedir. Bu bahsettiğimiz olayın olma ihtimali düşük fakat büyük sorunlar meydana getirmektedir. Bu gibi durumların meydana gelmemesi için tesislerde aküler, büyük jeneratörler kullanılarak operasyon süreçlerinin devamlılığı sağlanmaktadır.

Aküler, elektrik unsurların yanı sıra kimyasal unsurlarda içermektedir. Bu da doğal olarak tahmin edilmesi güç sonuçları doğurmaktadır. Bu sebeple, kötü sonuçlar doğuran UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) arızalarının büyük çoğunluğu (yaklaşık %85) akülerden meydana gelmektedir. Periyodik olarak gerçekleştirilen akü bakımları, kötü sonuçlar ve yüksek maddi kayıplar yaratan risk faktörlerini tamamen ortadan kaldıramamaktadır. Bazı faktörler de akülerin verimli çalışmasını engellemektedir.

  1. Depolama ve nakliyatta yapılan dikkatsizlikler

  2. Kontrol ve bakımların tam ve eksiksiz yapılmaması

  3. İhmal edilen kötü çevre koşulları

  4. Yeni satın alınan akülerin garanti süresi içerisinde arızalanabilmesi (arızaların yaklaşık %3'ünü oluşturmaktadır)

  5. Bakımı tam yapılan akünün 2 hafta kadar kısa bir süre içerisinde dahi arızalanabilmesi

  6. Akülerin fabrikasyon hatası olarak iç direncinin yüksek olması

  7. Tek bir aküde meydana gelebilecek arızanın tüm sistemi etkilemesi

Bu yüzden oluşabilecek UPS (Kesintisiz Güç Kaynağı) arızalarından meydana gelen sorunları engellemek için her zaman akülerin bakımları doğru zamanda yapılmalıdır.

Akü Uzaktan İzleme Sistemlerinizde meydana gelebilecek olan UPS vb arızaları tespit etmek için Bautek Operasyonel Mükemmellik çözümleri yardım sağlamaktadır. Çözümlerimizden Aveva Insight ile hem verileri bulut ortamına taşıyıp hem de önceden tespit edebilir ayrıca SCADA çözümleri ile tesislerinde ki verileri en ince ayrıntısına kadar kontrol ederek operasyonel mükemmelliğe ulaşabilirsiniz.

battery-remote-monitoring-system

Bautek olarak Operasyonel Mükemmelliğe yönelik neler yapıyoruz?

Bautek Operasyonel Mükemmellik çözümlerinden Oper Flow ürünleri akü operasyonlarında kullanılabilecek teknolojik altyapıya sahiptir. Bautek olarak; tesisinizdeki tüm yedek enerji sistemlerini tek çatı altında birleştirilip, tek merkezden bütün akülerin pil izleme, akülerin şarj ve deşarj sırasında voltajlar, akımlar ve ortam sıcaklığı gibi temel operasyonel parametrelerinizi cep telefonlarından, tablet ve bilgisayar üzerinden uzaktan izlenebilir, kontrol edilebilir ve raporlayabilir. Oper Flow  kütüphanesi sayesinde akü varlığındaki takip edilmesi gereken değerleri dinamik grafiklerle izleyebilir ve burada ani değişen olayları fark etmemiz konusunda kolaylık sağlamaktadır. Buradaki grafiklere değer atanıp, alarm sistemi de oluşturabilmekteyiz. Bautek Akü İzleme scada sistemleri ile devreleri normalde koruma cihazına alarmlar veya parametrelerden herhangi birinin limit dışına çıkması durumunda pili yükten veya şarj cihazından ayırmaktadır. Akü İzleme scada sistemleri; motor yönetimi, iklim kontrolleri ve iletişim ve güvenlik sistemleri gibi diğer yerleşik sistemlerle ara yüz oluşturmalıdır. Dashboard üzerindeki var olan grafiklerin kontrolü sayesinde detaylı olarak verileri kontrol edebilir, geçmişe yönelik veri analiz özelliği ile geçmiş verilerinizi canlı trend üzerinden izleyebilirsiniz. Bautek Akü İzleme Scada ara yüzlerinizi tesisinizin yapısına göre özelleştirerek, 200'den fazla driver kütüphanesine sahip olarak birçok PLC ile haberleşmesini sağlayarak farkımızı ortaya koyuyoruz.

scada-operations-room

Bautek Akü İzleme Scada sistemleri Faydaları:

  • Tesisinizde kontrolü artırır. Sıkıntıları önceden fark etmenize yardımcı olmaktadır.
  • Sistemin 7/24 gözetim altında tutulmasını sağlamaktadır.
  • Zaman ve işgücü tasarrufu sağlamaktadır.
  • Enerji takibi ile enerji tasarrufunun mümkün hale gelmesini sağlamaktadır.
  • Muhtemel arızaları en kısa sürede öğrenme ve anında müdahale etme imkânı vermektedir.
  • Sistemde oluşan problemlerin kolayca tespit edilebilmesi, sistemi geliştirme fırsatlarını yaratması Bautek SCADA çözümlerinin faydaları arasındadır.

Bautek Operasyonel Mükemmellik çözümlerinden bir diğeri ise  bulut veri yönetim platformudur.  Bautek bulut çözümleri, tesislerinizde olan proseslerinize bağlı olan cihazlarınızı  bulut ortamına taşınmaktadır. Akü Uzaktan İzleme Sistemleri, sadece akülerin durumlarının izlenmesini ve korunmasını değil, aynı zamanda ömrünü uzatma yöntemlerini de kapsamaktadır. Akü Uzaktan İzleme Sistemleri, bulutla iletişim kurmasını sağlayan akü sistemlerinde uygulanmaktadır. Bautek Akü Uzaktan İzleme sistemi verileri optimize ederek arşivleme, veri analiz araçları ve görselleştirmeleri içermektedir. Bautek Akü Uzaktan İzleme sistemi pil hücrelerinin sağlık koşullarını doğru bir şekilde izleyebilmekte ve akülerinin ömrünü uzatmalarına yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, önerilen bulut tabanlı durum izleme platformu, büyük ölçekli pil enerji depolama sistemlerinin ölçeklenebilirliğini, maliyet etkinliğini, güvenliğini, güvenilirliğini ve optimum çalışmasını iyileştirebilmektedir. Bautek Akü Uzaktan İzleme sistemi pilin çalışmasına ilişkin temel parametreleri gerçek zamanlı olarak kaydeder. Ve böylece, optimum arıza süresini ve bakımı kolaylaştırarak maliyeti düşürür. Ayrıca BAUTEK Bulut gelişmiş teknolojik özellikleri, kullanım ve güç tüketimine ilişkin verileri kaydeden akü profillerine dayalı daha da yenilikçi güç depolama çözümleri için önerilerde bulunmak üzere AI ve Makine Öğrenimi araçlarını da kullanır.

Bautek Akü Uzaktan İzleme Sistemi çözümlerinin avantajları:

  • Her yerde, her zaman ve her cihazdan operasyonel öngörüler elde edebilmek için tek bir bulut ortamından verilerinize erişebilirsiniz.
  • Daha iyi ve daha hızlı kararlar için tek bir gerçek kaynağı ve özelleştirilmiş uyarılarla bağlı çalışanı güçlendirebilirsiniz.
  • Anormal durumlarda alarm bilgisi alabilirsiniz,
  • Akülerin veya pillerin geçmişe yönelik proses-operasyon değerlerini analiz edebilirsiniz,
  • Akülerin kullanım ömrünü uzatmayı sağlar,
  • Yapay zeka ve güçlü analitik ile varlık performansı iç görüleri elde edebilir ve anormallikleri daha önceden keşfedebilirsiniz.
  • Verimlilik kazanımlarını keşfetmek için kurumsal ve operasyonel KPI'ları birleştiren bir dijital ikiz ile operasyonlarınızı tam olarak kontrol edebilirsiniz.

Bautek Akü Uzaktan İzleme Sistemi çözümlerinin faydaları:

Bautek bulut çözümleri aracılığıyla çözüm performansınızı ve kullanım ölçümlerinizi daha iyi anlamak için düşük maliyetli, ölçeklenebilir raporlama ve analitik araçları elde edebilirsiniz.

  • Sorun giderme ve garanti araştırmalarını iyileştirebilirsiniz.
  • Yeni katma değerli hizmetler ve iş fırsatları sağlayabilirsiniz.

Bautek bulut çözümleri, daha iyi görünürlük, daha fazla şeffaflık, daha fazla iş birliği ve daha fazla verimliliği garanti eder. Operasyonel süreçlerinizle daha fazla temas halinde olun ve bu çevik ve temel platformla iş gücünüzün katılımını sağlayın.