Otomobil Sektöründe MES’in Yeri

MART 11, 2021

Otomobil Sektöründe MES’in Yeri

Akıllı üretim yönetim çözümleri (MES), uçta uca dijital dönüşüme ayak uyduran fabrikanızın bilgi işlem bölümünde çığır açacağını vaat etmektedir. Fabrikanızda gerçekleşen dijital dönüşüm ile tüm departmanlarınızı tek bir bölgeden zorlanmadan yönetebileceksiniz ve fabrikanıza; İş gücü optimizasyonu, Maliyet azalışı ve Zaman kazancı olarak geri dönüş sağlayabileceksiniz

Otomotiv üretim süreçleri artık geleneksel üretimden biraz uzaklaşmaya başlamıştır. Bu değişim sürecinin ana sebebi ise; fabrikaların üretim sisteminin içinde bulunan yazılım teknolojilerinin tescillendirip geliştirebilmek istenmesidir. Bu şekilde Yenilenip gelişmekte olan otomotiv fabrikaları yüksek seviyede düzen ve milimetrik ayarlar ile fabrikanın verimliliği arttırılabilecektir. Verimli bir şekilde çalışan sistem, operatörlerin karşısına çıkacak olan tüm zorlu ürün ölçüm ve test süreçlerini tesis altyapısına entegre ederek kolaylaştırabilecektir. Altyapınıza entegre olan MES çözümü, çalışanlarınızdan fabrikanıza kadar tüm yönetim sistemini tek bir kontrol sisteminde birleştirebilecektir. Fabrikanızın operatör ve makine değerlerini tek ekranda görebileceğiniz için fabrikanızdaki tek bir operatörün verimliliğinin, fabrikanızdaki iş süreçlerine kattığı değeri daha rahat gözlemleyebileceksiniz.

MES çözümünün Fabrikanıza Getirileri;

Kalite Yönetimi, Hat Yönetimi, Ürün Yönetimi, Süreç Yönetimi, Zaman Yönetimi

Otomotiv Üretim Ağında MES’e Neden İhtiyaç duyulur;

1- Merkezcil Fabrika Veri İşleyişi

MES çözümü ile üretim ve kalite kontrol aşamaları bulunduran üretim hatlarını daha rahat kontrol edebileceksiniz. Fabrikanızın içerisinde verilerinizi tek bir merkezden kontrol ederek otomasyon ve ERP sistemleriniz arasında veri akışlarınızı kolayca yapabileceksiniz. Bu süreç size kalite kısmında detaylı hesaplamalar yapma imkânı sağlayacaktır. Toplanan kalite verilerinizi birbirleriyle ilişkilendirerek mükemmel kaliteye sahip ürüne, en düşük hata oranıyla ulaşabileceksiniz.

2- Merkezcil Fabrika Süreç Yönetimi

Fabrikanızın içerisinde süreçleri tek bir merkezden kontrol ederek stok durumu, materyal iletişimi, önceliklendirme sürecini daha rahat kontrol edebileceksiniz. Bu süreç size ürün tedariğinden kaynaklı yaşanacak kesinti süresi, iş ve işçi gücü verimliğini optimize etmenize yardımcı olacaktır.

3- Operatörlere Destek

MES çözümü hatlara ek operatörlere de destek olabilmektedir. Sistem, döngü oluşturulması, limit seviyeleri ve alarm sistemi yönetimi konularında operatörlere destek verebilmektedir. Bu yardım sürecinde makine değerlerindeki gerçekleşen sorunların düzeltilmesi ve kontroller aksamamaktadır.

4- Dijital Süreç Yönetimi

Fabrikanızın içerisindeki süreçleri kağıtsız bir biçimde yönetebileceksiniz. Bu süreç size, departmanlar arası veri akışını, hata oranını ve yönetim mekanizmanızı bir seviye yukarıya taşımanıza yardımcı olacaktır. İnsan robot etkileşimini maksimum değere (Maksimum verim ile minimum hata oranı) çıkartabileceksiniz.

Dijital dünyamızın ve bu dönüşüme ayak uydurmaya çalışan fabrikalarımızın en önemli ölçüm birimi ‘’ Zaman ‘’ dır. Zaman ölçüm birimi her ölçüm aracına etki etmektedir. Fabrikanız içerisinde bulunan tüm hatlara erişimin hızlı olması, normalden daha kısa bir sürede üretimin yapılabilmesi ve daha kolay kontrol edilebilmesine yardımcı olabilmektedir.MES çözümleri  ile maddi kazanç ve İş gücü verimliliğinden ziyade zaman yönetiminde yüksek verimlilik aşamasına erişebileceksiniz.