RTU Scada Sistemleri

ŞUBAT 24, 2022

Remote Terminal Unit teriminin ilk harflerinden isimlendirilen RTU Cihazları, Türkçe ‘ye Uzak Kontrol Cihazı olarak girmiştir. BAUTEK Scada Sistemleri ile RTU Cihazlarından PLC Sistemlerine gönderilen verileri kontrol edebilirsiniz. RTU Cihazları, otomasyonda uzak cihazların izlenmesi ve uzak cihazların kontrol edilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Genelde PLC Otomasyonları ile aynı işi yapan RTU Cihazları, geniş kapasiteleri ve daha istikrarlı çalışmaları sebebiyle, özellikle zor koşullarda, daha çok tercih edilmesine neden olmaktadır. BAUTEK Scada Çözümleri ile Enerji, ulaşım, savunma, petro-kimya, gıda başta olmak üzere birçok alanda PLC Otomasyon ekipmanlarınız ile RTU Cihazları arasında bağlantı kurarak merkezden uzak cihazları izleme ve uzak cihazları kontrol modelleri ile ekipmanlarınızı kolaylıkla takip edebilirsiniz.

PLC Otomasyonları ile RTU Cihazları arasındaki farkların azaldığı gözlemlense de özellikle RTU Cihazlarının haberleşme kabiliyetleri sebebi ile farklı istasyonların tek bir merkezden yönetilmesi gereken projelerde RTU Cihazları tercih edilmektedir. RTU Scada Yazılımları birçok farklı fiziksel haberleşme kanallından akıllı cihazlar ile haberleşebilmekte ve birçok haberleşme protokolünü desteklemektedir. RTU veri toplama için DNP3 haberleşme protokol özelliğini kullanarak RS232, RS485, RS422 veya Ethernet üzerinden Modbus, Profibus, IEC 60870-5-101/103/104, IEC 60870-6-ICCP ve IEC 61850 başta olmak üzere farklı protokoller ile bağlantı kurmaktadır.

RTU Scada Yazılımları; Dijital Input, Analog Input girişlerini ve Dijital Output, Analog Output çıkışlarını kullanmaktadır. Dijital Input'a DNP3 haberleşme protokolü bağlantı yoluyla gelen ekipmanların durum bilgilerini açık veya kapalı anahtar pozisyonlarına göre RTU Cihazının işlemcisine iletilmesidir. Analog Input, cihaz bilgilerinin voltaj veya akım olarak RTU Cihazlarının işlemcisine iletilmesi için kullanılır. Analog sinyaller; tranmitterler, sayaçlar ve sensörlerden gelen bilgiler olup belli bir aralıktaki değerlerin voltaj veya akım cinsinden kalibre edilmesi ile sisteme iletilmektedir. Dijital Output, saha ekipmanlarına gönderilen aç / kapa gibi bilgilerin iletilmesinde kullanılır. Analog Output ise saha ekipmanlarına gönderilen oransal bilgiler olup voltaj veya akım cinsinden olur. Oransal vana gibi ekipmanların kontrolünde kullanılır.