SCADA Güncelleme

TEMMUZ 14, 2020

SCADA GÜNCELLEME

Dijitalleşen çağımızda teknoloji gözlerimizin farkedemeyeceği kadar hızlı ilerlemektedir. Bu kadar hızlı ilerleyen bir teknoloji ile aynı hızla devam edemeyen dönüşümler kötü sonuçlara sebebiyet verebilmektedir. Çünkü güncel olmayan yazılımlar fabrikamızın verimliliği azaltmakla kalmayıp bizi yanlış yönlendirebilmektedir. Sisteminize tam olarak entegre çalışamayan bir sistem size doğru değerler veremeyecektir.

SCADA, endüstriyel kuruluşların endüstriyel süreçleri yerel olarak veya uzaktan kontrol etmeyi, gerçek zamanlı verileri toplamasını ve işlemesini, cihazlarla (örn. Sensörler ve vanalar) etkileşime girmesini ve bilgi kaydetmesini sağlayan birbirine bağlı bir yazılım ve donanım denetim sistemidir. Bu sistem endüstriyel işletmeler için çok önemli bir araçtır ve güncel tutulması aşağıdakiler gibi bir dizi fayda sağlayabilmektedir.

1. Güvenli ve Geliştirilmiş İnsan Makine Arayüzleri

İnsan-makine arayüzü (HMI), operatörlerin sistemle etkileşimde bulunmak için kullandığı Otomasyon arayüzüdür. SCADA arayüzleri, operatörün anormal durumları algılaması, teşhis etmesi ve kontrol ederek yanıt vermesi için gereken bilgileri aktarmaktadırlar. Güncel SCADA arayüzleri, verileri daha kolay anlaşılabilecek şekilde sunabilir ve operatörlerin anormal durumlara daha hızlı tepki vermesini sağlayabilmektedirler.

2. SCADA Uyumluluğunu Koruma

İşletmelerin kullandığı otomasyon ve SCADA yazılımları, işletmenin faaliyet gösterdiği alanda belirlenen endüstriyel teknoloji standartlarını karşılaması gerekir. Örneğin, gerek üretici desteğinin kalmaması ve gerek günümüz teknoloji uygulamalarını desteklemediği için bir çok kuruluş artık Windows XP işletim sistemini (OS) kullanmamaktadır. İşletmeler bu sebebten dolayı SCADA yazılımlarının üzerinde çalıştığı işletim sistemleri (örneğin Windows 10 ise tercih edilebilir) ve SCADA uygulamalarını güncellemesi gerekmektedir. SCADA uygulamalarını güncellemek otomasyon sistemleriniz arasındaki uyumluluğu korumanıza yardımcı olabilmektedir.

3. Mobil Destek

Uzaktan yönetim yani mobil yönetim, dijitalleşen fabrikaların olmazsa olmazı haline gelmiştir. Çünkü, Hareket halindeyken sisteminizin durumunu kontrol etme özgürlüğüne ve esnekliğine sahip olmak, ihtiyaçtan ziyade zorunluluk haline gelmiştir. Mobil desteğe sahipken herhangi bir sorun ile karşı karşıya geldiğinizde hızlı aksiyon almanıza olanak sağlamaktadır. Scada yazılımlarının çoğu mobil desteğe sahiptirler. Mobil destek sistemi, operatörlerinize, tabletlerinden veya akıllı telefonlarından, dinamik sistem verilerine erişme olanağı verebilmektedir.

4. Geliştirilmiş Güvenlik

Güvenliği korumak, endüstriden bağımsız olarak her işletme için büyük bir endişe kaynağıdır. SCADA yazılımınız son beş yılda yükseltilmemişse, güvenlik standartlarına uymama ihtimali yüksektir. Güvenlik eksikliği, altyapınızı siber güvenlik tehditlerine ve güvenlik açıklarına karşı savunmasız bırakabilir. En son iletişim protokolleri genellikle sadece SCADA yazılımının en son sürümleri tarafından desteklendiğinden, güncellemeler güvenlik bakımından çok önemlidir.

5. Geleceğe Hazırlık

Zaman ilerledikçe her dönemde yeni bir teknoloji yeni bir ürün karşımıza çıkmaktadır. SCADA yazılımlarınızın ileride kullanılacak gelişmiş sistemlere hazırlıklı olması gerekmektedir. Hazırlıklı olması demek; SCADA yazılımınızın en son sürümleri size farklı teknolojileri, uygulamaları ve programları bir biri ile entegre etme imkanı sağlamaktadır. Gerçekleşecek olan entegrasyon, üretkenliği ve verimliliği artırabilecek ek işlevsellik anlamına gelmektedir. Fabrikaların dönüşüm oranı, teknolojideki her ilerlemeyle birlikte sürekli olarak değişmekte ve gelişmektedir. Sistem yükseltmesi, verimliliği arttırmak ve uzun vadeli uygulanabilirliği korumak için ihtiyaç duyulan uyarlanabilirliği ve çevikliği sağlayarak sisteminizi geleceğe hazırlamaya yardımcı olmaktadır.

6. Yüksek Verimlilik (Maliyet, İş gücü, Zaman)

SCADA yazılımı ve donanımı, öngörülebilir bir iş hacmini korumanıza, veri işlemeyi basitleştirmenize ve verimli performans için iletişim ağınızı kolaylaştırmanıza yardımcı olabilir. Bu değişimler size, daha az aksama süresi, daha az kapanma ve bakım sorunları sağlayabilmektedir. Bu sorunların, güncel olmayan bir SCADA sisteminde meydana gelme olasılığı daha yüksektir.

7.Bulut Bilişim’in (Cloud Computing) Güncellemedeki Yeri

SCADA yükseltmesinin en önemli avantajlarından biri, bulut yazılım çözümleriyle haberleşebilmesidir. Bulut çözümlerini SCADA sisteminizi iş zekası araçlarınıza bağlayabilir ve SCADA, yazılım (SaaS), altyapı (IaaS) ve servis (XaaS) gibi bir hizmet olarak kullanabilirsiniz. Gerçekleşecek olan SCADA yükseltmesi ile tesisinizin denetim sistemi için yazılım ve donanım güncellemelerine daha az para harcayacağınız anlamına gelir.

Yükseltme ayrıca sisteminizin durum işleme ve yürütme yeteneğini de geliştirebilir; bu, sistem entegratörüne koşul tanımlamak için mantık motorunu kullanabilme yeteneğidir. Bu kurallar daha sonra ihlal edildiğinde sistemdeki bir olayı tetikler. Kullanıcılar, bakım sistemine iş emirlerini ve uyarı bildirimlerini göndererek sistemle etkileşime girebilmektedirler. Ek olarak, olaydan 24 saat önce kullanılan değişkenler hakkında bir rapor oluşturarak bu olaylara hızlı aksiyon alabilirler. Esasen, durum işlemelerindeki teknolojik gelişmeler hızlı bir şekilde gelişmektedir,

‘’Hayat, bisiklete binmek gibidir. Dengede kalmak için; hareket etmez zorundasınız’’ Albert EINSTEIN

Sizde fabrikanızdaki dengeyi kurabilmeniz için teknolojiyi takip ederek yolunuza devam etmeniz gerekmektedir. Teknoloji ile birlikte hareket etmemek demek, rakiplerinizden bir adım geride olmak demektir.

Teknolojinin gelişimini takip ederek  SCADA'nızı düzenli olarak yükseltmek, sistemin kayıplarını azaltarak, önemli faydalar sağlayabilmektedir. Bu faydalar, artırılmış verimlilik, maliyet tasarrufu ve kaynaklardan tasarruf etmeyi mümkün kılabilmektedir.

Operasyonel mükemmelliğe yönelik dijitalizasyon çözümlerimiz;